Ana Sayfa Blog

Salça Çeşitleri

1

Fotoğrafta da gördüğünüz üzere ev yapımı  salçalarımız üç çeşit. Domates salçalarımızı ve biber salçalarımızı bir çok yöreden farklı olarak kaynatarak yapıyoruz. Bunun sebeplerinden biri tahmin edeceğiniz gibi büyüklerimizden öyle gördük. Bununla bağlantılı diğer sebepse nemden kaynaklı. İklim sebebiyle burada güneş salçası istediğimiz gibi olmuyor. Üçüncü sebep ise biz kaynama usul yaptığımızda içine daha az tuz koyabiliyoruz ve sıcak sıcak konserve mantığıyla cam şişelerde saklayabiliyoruz. Bu şekilde daha sağlıklı bir üretim ve saklama olanağımız oluyor. Bir de özellikle domates ne kadar çok yüksek sıcaklığa maruz kalırsa içindeki likopen o kadar artıyor.

      Kıyma salçamızı ise kahvaltılarda tüketmek için yapıyoruz yani o bizim kahvaltılık sosumuz. Gerçi domates salçamız ve biber salçamız da ekmeğe sürüp yenecek kadar lezzetli sadece yemekler için düşünmeyin. Aynı şekilde kıyma salça da yemeklerinize ekstra bir lezzet katacak kadar farklı bir lezzet onu da yalnızca kahvaltılık olarak düşünmeyin.

Yöresel Kahvaltılık Salça

0

Elbette domates salçası ve biber salçası yapıyor ve yemeklerimizde seve seve kullanıyoruz.Bunun dışında bir salça çeşitimiz daha var. Yöremize has, lezzeti bambaşka olan kıyma salçamız en sevilen ürünlerimizden biri 👍 Kurutulmuş domates ve kırmızı biberle hazırladığımız bu kıyma salçayı et yemeklerinizde, makarnalarınızda, soslarınızda ve kahvaltılarınızda kahvaltılık salça olarak kullanabilirsiniz 👍 Biz bu kahvaltılık sosumuzu kahvaltı dışında yemeye kıyamıyoruz ama seçim sizin ☺️ –

Salçalı Ekmek

0

Kahvaltıda bir dilim salçalı ekmek iyi gider 😋 Sizi alıp çook uzaklara götürür 🎈🎈 Sokakta sek sek oynayıp annenize karnım acıktı dediğiniz zamanlara🤸‍♂️Çocukluğunuza..☀️ sobada kızarmış ekşi mayalı köy ekmeğinin mis gibi kokusu… Üzerine sürdüğünüz taze kavrulmuş ılık kıyma salça..Salçalı ekmek  çocukluk anılarımızda kalmasın. Haydi koşun mutfağa.. Sürün salçanızı ekmeğinize.. Marketten aldığınız salçayla aynı tadı almanız pek mümkün değil yalnız. Ev yapımı salçalarımızdan siparişinizi verebilirsiniz. Sevgiyle kalın..

Kıyma Mantı nasıl pişirilir?

0

Kıyma mantı nedir diyen vardır mutlaka.Bilmeyenler için hatırlatalım italyanların fettucini makarnasının bizdeki hali.Bazı yörelerde saçaklı mantı ya da saçaklı erişte de deniliyor.

Peki isminin mantıyla alakası nedir diyebilirsiniz.İşte bu pişirme yöntemi sebebiyle olduğunu tahmin ediyoruz.

gelelim yapım aşamalarına. Öncelikle varsa köy tavuğunuz yoksa marketten aldığınız tavuğunuzu haşlamaya bırakın.Siz de o sırada bir baş soğanı zeytinyağı ve tereyağı karışımıyla pembeleşinceye kadar kavurun.Kavurduğunuz soğanlara yarım fincan kadar pirinç ekleyin biraz çevirip bir fincan kadar da su ekleyin.Ardından biraz tuz, karabiber ve bolca kuru nane ekleyin ocağın altını kapatın.

Haşlanan tavuğunuzu soğuması için kenara alıp siz o arada borcama kıyma mantınızı koyup üstü pembeleşinceye kadar fırında turun.Üzeri pembeleşince fırından çıkarıp soğanlı pirinçli harcı ekleyin.Daha sonra haşladığınız tavuk etlerini ditip koyun ve en son olarak üzerine varasıya kadar sıcak tavuk suyu koyup fırınlayalım.

Fırında yaklaşık yarım saat pişirelim.Önce orta rafta sonra en altta olmak üzere.Fırını kapattıktan sonra biraz çekmesini bekleyip servis edelim

Kıyma Salça

0

Kıyma salça; ismini kıyma makinasından geçirildiği için alsa da tek özelliği elbette bu değil. Evet alışık olduğunuz bir salça çeşiti olmayabilir ama bizim yöremizde özellikle kahvaltının vazgeçilmez bir unsuru. Bir çok yörede acuka, çemen ya da kahvaltılık sos dense de biz kıyma salça demeye devam ediyoruz çünkü bu bilinenlerden oldukça farklı.

Öncelikle meşhur çanakkale domateslerimizi yılın en sıcak günlerini bekleyip o günlerde güneşte kurutuyoruz. Kuruttuğumuz domateslerle çekirdeklerinden ayırıp doğradığımız salçalık kapya biberlerimizi kıyma makinasından geçiriyoruz.Ardından odun ateşinde kaynatıp sıcak sıcak kapaklarını kapatıyoruz.

Kremalı-Tavuklu Fettucini

0

Malzemeler(2-3 kişilik)

  • 300gr kadar fettucini makarna(kıyma mantı)
  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağ
  • 2 tane köy biberi
  • 1 kapya biber 
  • 1 diş sarımsak 
  • 3-4 tane kemiksiz incik ya da 1 tavuk göğsü
  • 100ml krema 
  • Tuz-karabiber-kekik
  • Tulum peyniri(isteğe bağlı)

Yapılışı

Makarnanızı tuzlu suda 10dk haşlayın

Makarnanız haşlanırken jülyen doğradığınız tavuklarınızı, ısıttığınız tavanıza koyup suyunu çekene kadar pişirin.

Ardından tereyağ ile bir iki tur döndürüp sarımsak ve yine jülyen doğradığınız biberlerinizi ekleyin ve onları da kavurun.Son olarak kremanızı da ekleyin ve ocağın altını kısıp karıştırın.

Tuz ve baharatlarını ekleyin. 

Süzdüğünüz makarnanızı soğuk suya tutmadan yaptığınız tavuklu karışımla harmanlayın. 

Servis tabaklarına koyduktan sonra üzerine biraz izmir tulum rendeleyin.Mmmm afiyet olsun🙏

Kuskus Nedir?

0

Öncelikle kuskus kelimesini duyduğunuzda aklınıza gelen marketlerde makarna bölümünde satılan paketli ürünse onu şimdilik bir kenara bırakalım. Çünkü kuskus teknik olarak makarnadan oldukça farklı bir hamur işi.

Ev yapımı kuskusun içinde neler var oradan başlayalım.

İnce bulgur, yumurta, süt, un ve tuz.

Peki bunlar bir araya gelip nasıl kuskus oluşur mu diyorsunuz?

Ev yapımı kuskus için öncelikle kuskus teknesine ihtiyaç var. Kuskus teknesi ağaçtan oyma hafif derin bebek küvetini andıran bir yapı.

Yumurta ve süt çırpılarak sıvı karışım oluşur. Kuskus teknesinin içindeki ince bulgurlar bu sıvı karışımla nemlendirilir. Ardından üzerine bir miktar un serpilir ve bu teknenin içinde elips çizer gibi iki el de kullanılarak karıştırılır.

Bu işlem sürekli tekrarlanır. Böylelikle ince bulgurlar yumurt, süt ve un ile kaplanmış olur. Yani temel makarna da yalnızca un ve su varken ev yapımı kuskusa makarna demek biraz haksızlık olur. Evet ismi pek şık değil ama tadı enfestir ev yapımı kuskusun. Bir kez yiyen kolay kolay vazgeçemez.

Detaylı bilgi ve sipariş için buraya 👈 tıklayınız.

Kuskus Salatası

0

Havalar ısınınca insanın canı hep taze, ferah, soğuk şeyler istiyor.En azından benim öyle☺️ Bu yüzden sizinle kuskus salatası tarifi paylaşmak istiyorum.Özellikle öğle yemeği yerine geçebilecek vitaminli ve besleyici bir salata.

Malzemeler(2-3 kişilik)

  • Ev yapımı kuskus(1.5 su bardağı)
  • Közlenmiş kırmızı biber (2tane)
  • Taze soğan(2 sap)
  • Maydonoz, dereotu,taze nane(her birinden 5-6 dal)
  • Kornişon turşu(5-6 tane)
  • Haşlanmış mısır(opsiyonel)
  • Zeytinyağı
  • Limon

Ev yapımı kuskus tuzlu kaynar suda haşlanır.Bizim kuskuslarımız bol yumurtalı olduğu için market kuskusları gibi çabuk pişmiyor ve boyutları baya büyüyor. Haşlanan kuskuslarımızı soğuk sudan geçirdikten sonra biraz karabiber ile tatlandırılır.Ardından içine bir kaç dal taze soğan, maydonoz, dereotu ve taze nane ince ince kıyılıp eklenir.Közlenmiş kırmızı biberler de ince ince doğranır ve eklenir.Son olarak isteğe bağlı kornişon turşu ve konserve mısır da eklenir.

Zeytinyağı ve limonunu da kattıktan sonra tüketebilirsiniz.İsterseniz bi on beş dk kadar buzdolabında bekletip serinletmeniz de mümkün.

Afiyet olsun🙏

Detaylı bilgi ve sipariş için buraya 👈 tıklayınız.

Cevizli Erişte

0

Erişte, Anadolu’nun hemen hemen her yöresinde olan en eski makarna çeşitlerinden biri. Söz konusu makarna olunca pişirme tekniği ya da farklı soslarla lezzeti bambaşka boyutlara ulaştırmak mümkün. Bu gün en klasik tariflerden biri olan cevizli peynirli eriştenin tarifini paylaşacağız sizlerle.

Öncelikle tereyağınızı tencerenize alıp eritin. Ardından eriştelerinizi ekleyin ve hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine eriştelerin üzerini bir parmak geçinceye kadar sıcak suyu ve tuzunu ekleyip tencerenizin kapağını kapatın ve ocağın altını kısın. Suyunu çekene kadar pişirin.Ocağın altını kapattıktan sonra 5 dk kadar dinlendirin. Aslında pilav pişirme tekniği uyguluyoruz çünkü eriştenin o yumurtalı vitaminli suyunu dökmeyip içine hapsediyoruz bu şekilde ve lezzetini de arttırıyoruz. Ardından tabağımıza alıp üzerine ezine peyniri ve cevizimizi ekliyoruz.

Afiyet olsun

Detaylı bilgi ve sipariş için buraya 👈 tıklayınız.

İncir Reçeli

0

İncir reçeli ham (olgunlaşmamış) incirlerden yapılıyor. Halk arasında erkek incir diye bilinen türünden. Bu incirin reçeli kendine has aromasıyla bağımlılık yapıyor olabilir 🤪 Tadını bilenler bilmeyenlere anlatmalı diye düşünüyoruz☺️Bu lezzet bombası reçel filmlere isim olmuş derecede ünlüdür. Yeşil incir reçeli yapmak için yılda bir kaç haftanız vardır çünkü incirlerin vakti geçer. Büyümüş incirlerin içleri yumuşar, makbul olanı hafif dişe gelecek biçimde olanıdır. Sınırlı sürede yapıldığından sınırlı sayıdadır satın almak için geç kalmayın 👋

Detaylı bilgi ve sipariş için buraya 👈 tıklayınız.